Ο Δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης βρίσκεται στην  Δυτική Ελλάδα και συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης από την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Ανδραβίδας, Βουπρασίας, Κάστρου – Κυλλήνης και Λεχαινών. Η έκταση του νέου Δήμου είναι 354,12 τ.χλμ και ο πληθυσμός του 26.333 κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή του 2001. Έδρα του δήμου ορίστηκαν τα Λεχαινά και ιστορική έδρα η Βάρδα.

Ο Δήμος έχει πλούσια παραγωγή σε αγροτικά προϊόντα και αλιεία, είναι στη πλειοψηφία του πεδινός, σε μεγάλο μέρος του βρέχεται από το Ιόνιο Πέλαγος, Έχει καθαρές και οργανωμένες παραλίες, τουριστικά καταλύματα όλων των ειδών (από υπερπολυτελή ξενοδοχεία ως campings), έχει Λιμάνι, αυτό της Κυλλήνης, απ’ όπου φεύγουν πλοία για Κεφαλονιά και Ζάκυνθο, έχει Πολεμικό Αεροδρόμιο, (της Ανδραβίδας) και ένα πλήθος ιστορικών μνημείων και αξιοθέατων.

ΧΛΕΜΟΥΤΣΙ

Στον Δήμο Ανδραβίδας εξελίσσεται Επιχειρησιακό Πρόγραμμα που συνιστά ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα (α) τοπικής ανάπτυξης και (β) εσωτερικής (οργανωτικής  – λειτουργικής) ανάπτυξης, σε εναρμόνιση με τους στόχους της Δημοτικής Αρχής και τις κατευθύνσεις του αναπτυξιακού σχεδιασμού σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα αφορά όχι  μόνον στις υποδομές, τα έργα και τις τοπικές επενδύσεις στην περιοχή του Δήμου  Ανδραβίδας – Κυλλήνης, αλλά και στη βελτίωση της υφιστάμενης οργάνωσης και λειτουργίας του ίδιου του Δήμου, ως φορέας τοπικής αυτοδιοίκησης, μεριμνώντας για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και τη βελτίωση του επιπέδου ζωής των δημοτών και των επισκεπτών.

Παράλληλα, στόχος του είναι η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και εκδηλώσεις αθλητικού χαρακτήρα με στοχευμένες δράσεις και ζητούμενες συνέργιες.  Ο φιλόξενος Δήμος Ανδραβίδας  μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την Δυτική Ελλάδα  με πολλαπλές δραστηριότητες  που στόχο έχουν να προβάλλουν τον πολιτισμό , τον αθλητισμό αλλά και κοινές δημιουργικές αξίες, όπως η κοινωνική ισότητα και ανοχή της διαφορετικότητας, το «ευ αγωνίζεσθαι» η αλληλεγγύη και η συναδέλφωση.